Ramai Pers0al Beliau Hentikan Anak Sekolah, Akhlrnya ZulYahya Tampil Jelaskan Segalanya

Bkas pelakon Zul Yahya nekad memberhentikan anak-anaknya daripada sekolah demi memberikan pendidikan agama yang lebih mendalam sebagai bekal ke akhirat.

Jelas Zul, dia tidak men.idakkan sistem persekolahan di Malaysia sebaliknya percaya pada ketentuan qada’ dan qadar serta rezeki Allah.

“Saya dan isteri berpakat ini jalan yg terbaik. Hari ini bvkan zaman nak kejar anak dapat berapa A tapi ilmu akhirat yang masih lagi nlpis.

“Mereka memang sudah diberhe.ntikan sekolah. Apa yang dipentingkan adalah ilmu agama. Dalam agama pasti ada kejayaan, bvkan di akhirat tetapi di dunia lagi,” kata Zul Yahya dalam sesi siaran langsung di Facebook baru-baru ini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zul Yahya (@zulyahya70)


Zul yang mendirikan rumah tangga bersama Siti Raihan Mohd Rodzi mempunyai enam cahaya mata dan tiga daripadanya perempuan.

“Ada yang tanya anak-anak nak makan apa nanti? Tak kas.ihankan anak-anak? Saya percaya pada qada dan qadar. Yakin pada rezeki.

“Dunia semakin tua takkan tak nampak, slstem yang datang kepada kita hari ini luar biasa dan ramai yang rasa boleh hidup lama.

“Saya sendiri sudah berusia 50 tahun, apa akan jadi pada 50 tahun akan datang. Bagaimana agama dalam diri anak-anak kita? Mampukah degree dan master menyel.amatkan mereka daripada daj.jal?” soalnya lagi.

Terdahulu, Zul berk0ngsi pandangannya untuk tldak meneruskan persekolahan anak-anaknya di Instagram dan Facebook hingga mencet.uskan pelbagai kera.guan dan prov.okasi.

“Kami ibu bapa berhe.ntikan anak-anak kami dari sekolah bukan kerana tak ambil ber4t masa depan mereka tapi kami nak anak-anak kami lebih berjaya di akhirat kelak. Insya-Allah.

“Ilmu akhirat itu lebih pentlng dari segala-gala ilmu,” tulisnya hingga dit.uduh sebagai ekstri.mis agama.

Mengambil contoh daripada dirinya sendiri yang tldak punyai sijil perseko.lahan, Zul meneg.askan rezeki akan menc.urah-c.urah sekiranya ti dak pu.tus usaha.

“Sijil pada anak-anak pun belum tentu berikan keh.idupan. Saya pun SRP tak ada, menulis pun tak pandai tapi Allahuakbar, Allah bagi r.ezeki macam-macam bentuk.

“Yang penting usaha, kalau ada sijil tapi m.alas tak guna juga.

Tampil Jelaskan.

“Kita bukan nak t.olak dunia, tapi dunia ini untuk jambatan ke akhirat. Harus dite.kankan pend.idikan agama betul-betul dalam kehidupan anak-anak,” katanya yang turut menganggap m.odul pembelajaran di sekolah tun.ggang-terbalik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zul Yahya (@zulyahya70)


Kredit : AstroGempak,om