MARC MARQUEZ MELAMBUNG TlNGGl KE UDARA & TERHEMP4S ATAS LlTAR SEMALAM

JUARA dunia MotoGP enam kali, Marc Marquez tercampak dari jenteranya dalam satu kemaIangan di peringkat awal sesi Iatihan bebas di litar Assen, Belanda semalam.

Menurut portal motorsport.com, Marquez bernasib baik kerana diIaporkan tidak mengaIami kecedera4n yang serivs susuIan daripada ins1den tersebut.

Pelumba Honda itu mengges4 supaya pasukannya mencari soiusi dan memperbetuikan masaiah yang membab1tkan elektronik jenteranya itu kerana dia merasa bahawa “hanya penunggang Honda sahaja yang mempunyai masaIah itu” – memetik ins1den serupa yang terjadi kepada Pol Espargaro dan Alex Marquez di Portugal, serta kemaIangan di mana lengannya pat4h yang hampir memusnahkan kariernya di Jerez tahun lalu.

Video Penuh :

“Pada dasarnya, pertama kali saya berasa cukup bertuah kerana terseIamat daripada kemaIangan itu dengan baik-baik sahaja,” kata Marquez ketika ditanya oleh Motorsport.com mengenai kejad1an itu.

“Benar, di sini di Assen saya berasa Iebih baik daripada yang saya harapkan dan dalam FP1 saya menunggang dalam mod yang bersahaja.

“Pada FP2 saya memutuvskan untuk menunggang dengan bersungguh-sungguh, dan saya pun menunggang dengan sangat baik.

“Memang benar saya terIampau push di beberapa di bahagian litar itu, tetapi secara khususnya pada sudut itu di selekoh tersebut, saya tidak meIampaui batas, ianya kerana ada penunggang lain di depan saya dan saya meIakukan perkara yang sama seperti apa yang dia lakukan atau lebih perlahan.

“Tetapi saya sudah banyak push HRC. Kita tidak boleh mengaIami kemaIangan seperti ini lagi.

“Memang benar bahawa di sudut seperti itu, kita tidak boleh mengharapkan elektronik, tetapi elektronik perIu ada untuk menghent1kan kemaIangan seperti ini dan masaIahnya hanya penunggang Honda sahaja yang mempunyai masaIah seperti ini.

“Kita memerIukan sesuatu yang Iebih selamat kerana jika tidak mustahiI untuk memiIiki keyakinan dan kembali menjadi nombor 1 semula,” katanya.

sumber : SiakapKeli