Instafamous “Bengah” Menggigil Ketika Tengok Video Bella Akui Geram Dengan SiPelaku

SIAPA yang tidak sed1h mengenangkan pender1taan yang dihadapi oleh seorang anak istimewa bernama Bella yang dipercayai menjadi m4ngsa d3ra.

Rakyat Malaysia bersatu hati memperjuangkan nasib yang menimpa remaja orang kelainan upaya (OKU) sindrom down berusia 13 tahun itu, menerusi tanda pagar #JusticeForBella.

Kesedihan turut dirasai Bengah, personaliti media sosial yang mempunyai hampir sejuta pengikut di laman Instagram, yang dikenali kerana hubungan eratnya bersama adik istimewa.

Bengah atau nama sebenarnya Hammad Zamakhashari Mohd Noor berkata, dia sebak mengikuti kes Bella kerana adiknya, Afiatul Salsabiila, 22, juga menghidap sindrom down.

bengah kes bella 4

Hubungan Bengah (kiri) dan adiknya, Afiatul begitu akrab.

Pemuda berusia 34 tahun itu memberitahu, hatinya amat tersentuh apabila melihat video tuIar di media sosial yang memaparkan Bella dengan kesan luka.

“Masa tengok video Bella yang tuIar di Facebook, saya menggigil geram dengan pelaku tu. Dalam video tu, bila ditanya kena apa, siapa buat… semua dia jawab jujur.

“Apa yang kita buat kat dunia ni akan mendapat kifarah iaitu balasan dunia yang Allah akan bagi pada pelaku yang mengan1aya sesama makhluk. Cepat atau lambat.

“Kalau terlepas di dunia jangan lupa akhirat sana! Bengah tak nak tuduh sesiapa walaupun jawapan tu masih samar dan pihak berkvasa yang akan s1asat. Bengah serahkan kepadA pihak polis untuk menyiasat secara telus dan adil,” katanya kepada media.

bella 9

Keadaan Bella selepas menerima rawatan.

Bengah turut berkongsi mengenai sisi yang baik mengenai insan istimewa yang menghid4p sindorm down seperti adik perempuannya, Afiatul.

“Bila sebut pasal insan istimewa ni orang akan ingat mereka ni golongan yang kekurangan, cacat dan menyusahkan. Itulah jenis orang yang tak tahu apa kelebihan setiap makhluk. Kita semua ada kelebihan dan kekurangan.

“Cik Pia (panggilan Afiatul) ni, dia dengan dunia dia je. Tak kacau orang, tak susahkan sesiapa, seorang periang dan menghiburkan setiap hari-harinya,” katanya.

Menurut Bengah, kehidupan adik istimewanya dalam keluarga tidak pernah memberi sebarang masaIah melainkan kemahuannya tidak dituruti sahaja.

bella 4

Tangkap layar video penemuan Bella.

“Dia akan memberontak atau tantrum mahukan perhatian. Sifat insan istimewa ni adalah sangat penyayang, suka berdikari, rajin dan suka tolong-menolong.

“Kalau terlalu marah sangat dengan Cik Pia ni… paling ‘k3jam’ Bengah pernah buat pun tak tegur dan tak bawa pergi berjalan-jalan. Paling ‘jahat’ sekali, makan set burger, kentang besar dengan sushi depan dia, sambil makan berbunyi. Itu kira serangan psik0 bukan pend3raan mental, ” ujarnya secara berseloroh, merujuk kepada makanan kesukaan adiknya.

Bapa kepada seorang anak itu berkata, tiada orang yang akan memahami mengenai insan istimewa itu melainkan ‘keluarga’.

“Keluarga tu maksud Bengah adalah kita dah terima dan sayang dia. Hari ini satu Malaysia sokong Bella dan doakan keadilan bakal terungkai nanti. InsyaAllah!” katanya.

bengah kes bella 3

Bengah meluahkan perasaan mengenai kes Bella di Instagram.

Sehubungan itu, Bengah berkata, dia amat berharap masyarakat lebih peka dengan keadaan sekeliling terutama kes pend3raan OKU rentetan apa yang menimpa Bella.

“Kalau bukan kerana PKP (Per1ntah Kawalan Pergerakan) sekarang ini, Bengah memang nak pergi jumpa Bella, dan akan bawa Afiatul bersama untuk melawat dia.

“Buat adik Bella, semoga kuat dan terus sihat ceria seperti orang lain yang nak hidup bahagia disayangi,” katanya

“Semoga kebenaran dan keadilan berpihak pada insan yang dian1aya. Bella seharusnya dapat hidup seperti mana kita yang nakkan kehidupan yang bahagia,” katanya.

bengah kes bella 2

Bengah begitu mengambil berat terhadap adik istimewanya.

Polis menerima Iaporan mengenai kejad1an itu pada 24 Jun lalu membabitkan m4ngsa yang merupakan remaja perempuan OKU sindrom down berusia 13 tahun.

Ketua Jabatan S1asatan J3nayah Kuala Lumpur, Senior Asisten Komisioner Saiful Annuar Yusoff diIaporkan berkata, m4ngsa mengh1dap sindrom down mengaIami kesan meIecur di dada, tangan, leher dan paha serta kesan luka di bahagian badan lain.

K3s dis1asat mengikut S3ksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 atas kesaIahan mengan1aya, mengabaikan, membuang atau mendedahkan kanak-kanak dengan cara yang mungkin akan menyebabkannya mengaIami kecederaan fizikal.

sumber : mStar