Ibu Ini Perlukan Sumbangan Anda Untuk Bina Bilik Air Dalam Bilik – Mudahkan Urusan Jaga Anak & Suami

BARU-BARU ini akt1v1s kemanVsiaan yang aktif berbakti di utara tanah air, Natipah Abu berkongsi satu lagi kes bantvan kemanvsiaan. Sedekah Jumaat kali ini pula adalah tentang saudara Shahril, pemuda berusia 26 tahun yang menghidap Cerebral Palsy.

Kisah si Shahril ini sangat menyentvh hati kita semua. Bayangkanlah, dia melalui siang dan malam sepanjang hay4tnya hanya di atas kerusi roda. Tidak m4mpu untuk bergerak sihat, apatah lagi mahu menjalani kehidvpan seperti manusia lain.

Di sebalik keperitan ini, ibunyalah menjadi tunjang harapan selam4-lam4nya. Walaupun sudah berumur 60 tahun, dengan kudrat yang berbaki itulah si ibu gagah berdiri menguruskan rutin hariannya.

Tidak cukup dengan itu, si ayah pun turut sama teriantar sepi di katil. Penyakit yang datang sudah mer4gut kemampvan s0s0k tubvh itu untuk menguruskan keluarga. Si ayah terlantar di katil, si anak berpaut di kerusi roda.

Tinggailah si ibu yang berhemp4s-puIas memer4h urat dan keringat mengangkvt kedua-dua insan itu dengan sepenuh hati…walaupun hakikatnya dia sendiri tidak sekuat dahulu lagi. Ikuti kisah Shahril dan ibunya di bawah ini.

Sedekah Jumaat: Shahril perlukan bantuan kita

Nama: Shahril bin Abu Mansor26 tahun
Penyakit: Cerebral Palsy
Bantuan: Bilik & bilik air
Keperluan: RM10,000
Sumbangan: Maybank Natipah Abu 552107617521

Gambar: Natipah Abu

Shahril, anak bongsu kepada 6 beradik ini, tidak boleh bercakap walau sepatah pun. Hanya rengekan, bahasa tubvh dan riak wajahnya yang menjadi kunci perhubungan dengan dia.

Walaupun kurang upaya anggota tvbuh, tetapi kerana pernah dihantar ke Pusat Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) satu masa lalu, Shahril mampu berfikir seperti biasa.

Keinginan dan nalvrinya sama seperti anak-anak yang lain. Dia suka berkawan dan suka jika ada orang lain menghampiri atau berada di sekelilingnya. Dia akan merengek jika dibiarkan sendirian.

Keadaannya ini menvntut pengorban4n yang bukan sedikit daripada ibunya, Puan Puziah binti Abdul Wahab, 60 tahun.

Banyak masa dan perhatian perlu diberikan oleh si ibu untuk melayaninya termasuk membawa dia keluar bersiar-siar di kawasan sekitar rumah mereka.

Walaupun tanpa kenderaan yang sesuai, dengan hanya menyorong kerusi roda, si ibu tetap membawa Shahril bersiar-siar jauh hingga ke jalan besar.

Gambar: Natipah Abu

[Keterengan gambar: Beginilah cara dia disorong keluar. Semoga pakar perubatan rehabilitasi dapat menentukan apa yang sesuai untuk Shahril.]

Dapat melihat kereta yang lalu-lalang dan melihat kanak-kanak riang bermain, sudah cukup membahagiakan Shahril.

Tentang makanan, Shahril masih boleh makan melalui mulut cuma pengambilan makanan haruslah yang lembut dan mudah hadam.

Cuma, sebelum diberi makan, si ibu harus mengurut badan dan perut Shahril supaya tubuhnya lembut dan tidak menger4s. Barulah dia boleh menelan dengan baik.

Kebanyakan masa, Shahril hanya mampu meniarap kerana keadaan fizikaInya juga tidak mengizinkan dia melent4ng.

Bila hendak tidur, Shahril perlu did4kap oleh ibu agar dia tidak kejang dan menggeletar. Atas sebab inilah, kedua-dua beranak ini memang tidak boleh berenggang langsung.

Kini, hanya kudrat ibu sahaja yang ada untuk menguruskan Shahril sepenuh masa. Sebelum ini, ayah turut sama membantu ibu mengurvskan Shahril tetapi sudah hampir sebulan, ayah jatuh sakit.

Sejak terkena ser4ngan jantung, keadaan ayah yang sudah berusia 67 tahun itu tiba-tiba lem4h. Ayah juga perlu dibantu untuk menguruskan diri termasuklah ke bilik air.

Adik-beradik Shahril yang lain semuanya telah berumah-tangga dan sedang bergelvt dengan kehidvpan masing-masing.

Gambar: Natipah Abu

[Keterangan gambar: Babyface. Wajah yang riang bila disapa.]

Memang ada yang membantu sedikit-sebanyak daripada segi kewawangan, tetapi cukup untuk sekadar menampung perbelanjaan harian saja kerana pasangan suami-isteri ini langsung tiada sumber pendapatan tetap.

Manakala wang bantuan bulanan oleh JKM pula, memang khvsus untuk susu dan lampin pakai buang Shahril.

Puan Fuziah dengan penuh harap4n telah memanjangkan h4jat untuk mendapatkan sebuah bilik yang lengkap dengan bilik air agar mudah bagi beliau menguruskan anak bongsu dan suaminya itu.

Bilik air rumah mereka sekarang terletak jauh di belakang. Dalam usianya, kudrat yang ada tidak setara mana lagi.

Maka dengan itu, Sedekah Jumaat kita hari ini di4kad atas nawaitu menyiapkan sebuah bilik dan bilik air untuk kemudahan Shahril bin Abu Mansor yang mana selama ini perlu dikendong ibu untuk ke bilik air.

Untuk kerusi roda pula, kita akan merujuk Shahril kepada pak4r perubatan rehabilitasi hospital untuk mendapatkan kerusi roda khas yang sesuai dan sepadan dengan keadaan fizikal Shahril.

Jumaat yang barakah. Semoga Allah permudahkan segala urusan dunia dan akhirat kita dan berkatilah hidup dan mati kita.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

Mari pakat bantu Shahril & ibu

Bersempena hari Jumaat yang mvlia ini, marilah sama-sama kita pakat membantu Shahril dan ibunya. Mungkin pada kita jumlah RM10,000 itu tidaklah besar mana, namun bagi mereka, itu sudah terlalu cukup untuk memberikan sebuah sinar baharu dalam kehidupan.

Jika ada yang sudi menghulurkan bantuan, svmbangan bolehlah disalurkan ke akaun Natipah Abu 552107617521 (Maybank). Semoga apa yang kita hulurkan ini dapat membantu mereka dan menjadi saksi di akhirat nanti, mudah-mudahan. Amin.

sumber : SiakapKeli