Harga Durian Ikut Kenderaan Pelanggan, Meningkat Berkali Ganda Jika Datang Dengan Kereta Mewah

DURIAN sememangnya terkenal dengan harga yang sedikit tinggi berbanding buah-buahan tempatan yang lain. Malah harganya ada yang boleh mencecah sehingga ratusan ringgit bagi jenis-jenis tertentu seperti Musang King.

Bagaimanapun, harga yang sudah sedia tinggi tidak menghalang segelintir peniaga raja buah itu untuk cuba mengaut keuntungan lebih dengan cara yang saIah seperti yang dilaporkan berlaku di beberapa kawasan di Pahang ini.

Twit

Menurut Berita Harian, tindakan tidak meletakkan tanda harga dan menjual dengan harga berbeza mengikut jenis kenderaan pelanggan yang datang untuk membeli itu diakui sendiri oleh Ketua Pegawai Penguat Kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Pahang, Ahmad Fitri Ali.

“Harga durian akan naik dua hingga tiga kali ganda jika pelanggan yang singgah menggunakan kenderaan mewah, bertujuan mengaut keuntungan berlipat ganda.

“Bagi memastikan peniaga tamak tidak terus mengambil kesempatan, KPDNHEP melakukan pemeriksaan terhadap semua pusat jualan durian tepi jalan di negeri ini terutama di Kuantan, Jerantut, Bentong, Lipis, Raub dan Temerloh yang rancak dengan aktiviti jualan,” katanya.

Tambahnya lagi, tindakan tidak meletakkan harga durian itu adalah merupakan satu kesalahan dan peniaga boleh dikenakan RM1,000 mengikut Perintah 3 (1), Perintah Kawalan Harga (Penandaan Harga Oleh Penjual Runcit) 1993.

Malah sehingga kini empat peniaga telah pun dikompaun sebanyak RM4,000 kerana tidak mempamerkan tanda harga dan alat penimbang tidak sah.

sumber : thevocket