Gambar Pegawai Perubatan Merawat Pesakit DiAtas Lantai HKL Adalah BENAR

HOSPITAL Kuala Lumpur (HKL) memaklumkan pesak1t yang dirawat atas lantai di Jabatan Kecem4san dan Trauvma hospital berkenaan kerana katil penuh selain atas faktor keseIamatan dan rawatan segera, beliau terus dirawat di situ.

May be an image of text

Pengarah HKL, Datuk Dr Heric Corray berkata, disebabkan itu pesakit dibaringkan secara mengiring ke kanan untuk mengelakkan air liurnya masuk ke dalam saluran paru-paru yang mana ia akan lebih memberikan ris1ko lain.

“Pesakit berkenaan dibawa ke Jabatan Kecem4san dan TraVma secara tiba-tiba dalam keadaan tidak sedarkan diri, tiada denyutan dan tidak bernafas.

“Ketika itu, semua katil digunakan dan pada masa itu didapati lantai mempunyai permukaan rata adalah yang terbaik, maka bantuan pernafasan kecem4san (CPR) dilakukan serta merta. Bagaimanapun pesakit tidak dapat diselamatkan.

“Oleh kerana sebab kematian tidak dapat dikenal pasti, jen4zah dihantar ke Jabatan Perubatan Forens1k HKL untuk bedah s1asat dan kini menunggu keputusan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Sejak semalam, tuIar gambar banyak hantaran di Facebook mengenai seorang pesak1t yang dirawat di atas lantai dan pada masa sama, seorang doktor dipercayai berkhidmat di Jabatan Kecemasan dan Trauma di HKL mendedahkan, mereka tidak lagi mampu untuk menampung pesakit baharu.

May be an image of one or more people and text that says "patients or relatives. chat was supposed to be done silence to show that you're "professional". This war has really gone too tar. People are dying everyday. And it's it'sreally depressing to see and decide who needs go first. No one will ever understand what we're going through in here. People came asking for help to save their family members when we ourselves are already hopeless. We can only do our best. But unfortunately "our best' never be enough. Fars"

Dalam catatan doktor itu di media sosial, beliau menjelaskan, perkara itu berlaku diseb4bkan bilangan pesakit terlalu ramai sehingga ada yang terpa4ksa menunggu lama untuk dirawat.

Dr Heric berkata, berhubung gambar pesak1t yang didapati terbaring dan dirawat di atas lantai, kes berkenaan dikategorikan kecem4san di mana beliau mengalami s4wan dan mempunyai r1siko jatuh daripada katil kanvas.

Sementara itu, berhubung isu kekurangan katil pesakit di HKL, beliau berkata, penggunaan katil pada masa ini adalah meningkat berikutan terdapat pertambahan penerimaan kes Cov1d-19 dan kebanyakan k3s adalah pada tahap empat.

“Bagaimanapun, perancangan terhadap pengurusan katil sentiasa diteliti di mana penggunaan katil hanyalah mengikut keperluan semasa dan HKL sudah menangguhkan k3s pembed4han elektif sejak Disember lalu.

“Ia bagi memberi keutamaan kepada k3s kecem4san yang lebih memerlukan penggunaan katil,” katanya.

Dalam pada itu, Dr Heric berkata, berkenaan bekalan oksigen di wad, pada masa ini bekalan oksigen sama ada jenis piping atau silinder masih di tahap yang mencukupi.

“Pihak HKL sentiasa menyusuli syarikat pembekal untuk memastikan proses bekalan sentiasa di tahap optimum bagi keperluan oksigen di wad-wad HKL.

“Sekiranya terdapat keperluan bekalan oksigen yang tinggi pada satu-satu masa, bekalan itu akan diambil daripada wad yang kurang penggunaannya dan digunakan di wad yang lebih memerlukan,” katanya.

Katanya, beliau menjelaskan, pengurusan k3s pesak1t Cov1d-19 di HKL, ia adalah diselia oleh Pusat KawaIan Bersepadu Cov1d-19 (UCC) yang mengelola seluruh kes Cov1d-19 di Selangor dan Kuala Lumpur.

“Melalui aturan daripada UCC, HKL akan menerima rujukan k3s kritikaI dan kecem4san dari Pusat Kuarant1n dan Rawatan Cov1d-19 (PKRC) di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang, Selangor yang sedang menerima kes Tahap 1 sehingga 2 dan juga Tahap 3 sehingga 4 pada masa ini,” katanya.

Dalam pada itu, beliau memaklumkan, penggunaan katil pada masa ini adalah berada pada tahap sangat tinggi.

“Berkenaan laporan terdapat kekangan kapasiti katil serta petugas yang tidak mencukupi di unit rawatan rapi (ICU), memang penggunaan katil pada masa ini adalah berada pada tahap sangat tinggi.

“Sebagai makluman, alat perubatan seperti oksigen, katil dan lain-lain sentiasa berada di dalam perancangan dan permintaan kepada pihak pembekal mengikut keperluan semasa.

“Selain itu, tenaga kerja di ICU dibantu petugas yang juga kakitangan yang bertugas di wad biasa serta klinik di HKL,” katanya.

sumber : HarianMetro