“Frontliners dah kuat bekerja. Tolong beli mereka makanan” – Kata-Kata Terakhir Uncle Pelik Ini Undang Sebak Netizen

BAYANGKAN kalau korang terserempak dengan seseorang yang berperangai atau berpakaian agak peIik dan luar biasa, tak dinaf1kan mesti ramai yang akan cuba mengh1ndari atau ‘mengata’ orang tersebut, betul kan ?

Namun begitu, adalah tidak mustahiI jika orang yang disangka menjengkeIkan itu sebenarnya memiIiki keperibadian yang lebih baik daripada kita.

Begitulah seperti kejad1an yang berIaku di PPV Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang baru-baru ini.

Menerusi perkongsian page Facebook rasmi USM, seorang pakcik telah hadir ke pusat pemberian vaks1n untuk mengambil sunt1kan dengan ‘fesyen’ yang agak peIik.

Ramai pandang pelik

Dalam gambar-gambar yang dimuat naik, dilihat pakcik berbaju merah jambu itu menyarung plastik di kepalanya. Perkara itu meraih perhat1an pengunjung lain di PPV berkenaan secara serta-merta.

Biarpun ramai yang memandang serong dan ketawa, namun pakcik itu tidak mengh1raukan pandangan orang lain terhadap dirinya.

Tak kisah kata-kata orang

May be an image of 2 people and people sitting

May be an image of 1 personHulur duit untuk belanja ‘fronIiners’ makan

Namun siapa sangka, sebaik sahaja urusannya selesai pakcik itu kemudian menghulurkan sejumlah wang dan meminta pihak sekretariat PPV itu membeli makanan buat ‘frontIiners’ yang sedang bertugas.

“FrontIiners dah kuat bekerja. Tolong beli mereka makanan,” katanya sambil menghulurkan wang.

Selepas itu dia pun berlalu pergi menaiki teksi yang sama seperti saat ketibaannya di PPV berkenaan. Ramai yang terkejut dan tergamam melihat kemurahan hati dan sikap berper1kemanusiaan yang dimiliki oleh pakcik itu.

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata netizen memuji sikap prihat1n pakcik berhati emas berkenaan. Dalam pada itu, ramai yang meluahkan rasa bimbang terhadap keselamatannya.

Salute uncle!


Uncle berhati emas


B4haya pula tengok dia pakai plastik tu


Hero Malaysia sebenar!


Jangan judge orang berdasarkan rupa


Terima kasih uncle


sumber : OMM