Fauziah Nawi Taknak Berlakon Gara2 Isu Bayaran

TUL4R sebuah video memperlihatkan pelakon Fauziah Nawi engg4n meneruskan penggambaran disebabkan sal4h faham dengan menantu penyanyi terkenal Datuk Seri Siti Nurhaliza iaitu Tya Ariffin di laman Twitter sejak Rabu lalu.

Engg4n membiarkan 1su tersebut menjadi semakin besar, Tya atau nama sebenarnya Nurtria Wulandari tampil menjelaskan situasi sebenar yang berlaku antara dia dan aktres berusia 67 tahun itu.

Menurut Tya, sal4h faham itu timbul selepas Fauziah atau lebih mesra disapa sebagai ibu memikirkan tawaran yang diterimanya itu merupakan projek dari pelajar Universiti.

Tya tampil menjelaskan situasi sebenar.

“Sejak akhir-akhir ini Tya ada terima beberapa DM dan komen yang tak sesuai. Sebelum itu, Tya nak minta maaf atas apa yang berlaku. Tya patut jelaskan juga, supaya tak jadi sal4h faham yang besar dan disal4h erti.

“Apa yang terjadi sebenarnya, hanyalah sal4h faham daripada pihak Tya dan Ibu. Tya nak jelaskan persoalan ini sebab kelem4han komunikasi antara kedua-dua belah pihak saja.

“Staff Tya, menghubungi pihak ibu untuk memberi tawaran berlakon. Pihak ibu menerima tawaran dan bersetuju dengan harga yang team tawarkan pada awalnya.

Apa yang terjadi sebenarnya, hanyalah sal4h faham daripada pihak Tya dan Ibu.

TYA ARIFFIN

PELAKON

“Tapi bila sampai di lokasi shooting, Tya diberitahu staff, ibu ingatkan drama pendek itu merupakan projek dari pelajar Universiti,” ujarnya.

Sebelum ini, tular rakaman video memperlihatkan Fauziah yang sedang berbicara dengan Tya mengatakan dia engg4n melakonkan babaknya di set penggambaran sebuah rumah kampung di laman Twitter.

Bagaimanapun, Tya yang berpakaian sekolah kemudiannya dilihat cuba memujuk dan menjelaskan keadaan sebenar kepada Fauziah.

Dalam pada itu, Tya memberitahu kedua-dua pihak mencapai kata sepakat untuk meneruskan penggambaran dengan nilai bayaran yang dipersetujui mereka selepas perbincangan bersama.

Tya seronok dapat berlakon dengan Fauziah.

“Namun lepas diberitahu mengenai shooting untuk kempen Mutyara, dan tahu tentang Tya, ibu mula persoalkan 1su bayaran. Dan pendekkan cerita, diakhir perbincangan, pihak Tya dan team bersetuju dengan bayaran baru yang diminta.

“Supaya kami boleh meneruskan shooting pada hari tersebut. Sebab jika dibat4lkan, akan merug1kan banyak hal lain pula. Tya sangat berbesar hati dapat berlakon dengan pelakon senior yang sangat baik, dan boleh beri kerjasama baik dengan Tya.

“Akhirnya, Alhamdulillah walaupun ada sal4h faham waktu itu, kita berjaya juga menyelesaikan shooting pada hari itu juga,” tambahnya.

Sementara itu, Tya yang juga isteri kepada Asyraf Khalid itu juga memohon m4af dan berharap 1su terbabit menjadi pengajaran kepada semua pihak.

Sumber: mStar