Langkah Buat Roti Dan Donut Hanya Guna 1 Resepi BERJAYA Raih 33 Ribu Perkongsian

RAMAI kanak-kanak yang sukakan roti dan donat. Kalau dapat makan roti dengan ais krim atau letak Milo pun sudah mampu buat mereka senyum higgga ke telinga. Buat ibu-ibu yang suka memasak atau teringin hasilkan roti dengan air tangan sendiri, jom kita pelajari teknik menghasilkan roti gebu dan donut seperti dikongsikan Puan Wanda Jasmi ini. Nak … Read more

MAKANAN lNl MERBAH4YA JlKA DlBERlKAN PADA KUClNG ANDA

KUClNG adaIah ha1wan peliharaan kesvkaan ramai, sejavh mana kita sayang akan ha1wan peIiharaan itu, t1dak berm4kna semva makanan yang kita r4sa eIok itu sesua1 untvk diber1 kepada ha1wan peIiharaan kita. MaIah, ada beberapa makanan-makanan ini yang kita r4sa sesuai tap1 sebenarnya merb4haya bvat kucing. Berikut ini kami kongs1kan makanan-makanan yang merb4haya buat ha1wan kesayangan anda. … Read more

VIRAL Perang Johor Kedah – Laksa Mana Bakal Menang ?

PERANG antara laksa Johor dan laksa Kedah sedang rancak berlaku di media sosial dengan masing-masing berkongsi resipi makanan itu. Begitu hebat penangan laksa dari dua negeri sehinggakan carian ‘laksa’ di Facebook akan memaparkan ‘laksa gaduh viral’ sebagai carian paling popular. Semuanya gara-gara penggunaan ikan dalam masakan laksa, di mana jangan menjatuhkan standard menggunakan ikan kembung … Read more

Resepi Karipap Pusing Durian Yang Sedap

MEMANDANGKAN sekarang tengah musim durian – jadi segala-galanya perlu berkaitan durian! Tapi bosan juga asyik makan durian asli. Apa kata cuba resepi istimewa iaitu karipap pusing durian. Rasanya yang manis, berlemak memang tak cukup satu! Apa tunggu lagi, jom cuba resepi yang dikongsikan portal Kuali ini. Bahan-bahannya: Bahan inti durian 300 gram durian diambil isinya … Read more

Tampil Kelainan Dengan Menu Ayam Portugis

NAMPAK macam rendang tapi bukan! Apa kata hujung minggu ini cuba resepi Ayam Portugis untuk dijamu kepada keluarga yang pulang ke kampung selepas PKP tamat. Bukan sahaja boleh makan dengan nasi panas tapi enak dicicah dengan ketupat, nasi impit dan lemang. Bahan-bahannya: Bahan perapan ayam 1/2 ekor ayam dipotong 12 Serbuk kunyit dan garam secukup … Read more

Tak Ke Cantik Kejadiannya Tu? Jom Belajar Buat Roti Gulung Sosej

ROTI gulung sosej memang sedap! Menu memikat hati si kecil dan jangan terkejut, orang dewasa pun cukup gemar juadah ringkas ini. Nak buatnya juga cukup senang tetapi bagi menambat hati anak-anak, sedikit kreativiti boleh menjadikan menu ini cukup menarik dan lazat. Jom cuba resepi yang dikongsi oleh Mas Cotek ini. Bahan-bahannya: Roti putih Sosej Mayonis … Read more

Resepi Kek Pisang Coklat Kluster Kayangan Untuk Ceriakan Mood Raya

PELBAGAI juadah istimewa dimakan sejak sambutan 1 Syawal, Ahad lalu. Biarpun sambutan Aidilfitri tahun ini agak berbeza kerana tidak semua ahli keluarga dapat bersama, tetapi makanan tradisi tetap disediakan. Antaranya lemang, ketupat, nasi himpit, lontong dan pelbagai menu disediakan untuk dimakan bersama keluarga dan kawan-kawan terdekat. Biarpun tidak ada kunjungan tetamu ‘mood’ raya itu tetap … Read more

Nasi Komok, Nasi Beriani Siam – Aromanya Macam Tak Cukup Sepinggan

Mungkin ramai yang tidak pernah dengar atau tahu mengenai hidangan nasi komok atau nasi beriani siam. Hidangan ini berasal dari daerah di selatan Thailand juga dikenali dengan nama khao mok gai. Aroma hidangan ini cukup wangi dan rasa nasi komok ini lebih kurang juga seperti nasi Arab serta boleh dihidangkan dengan pelbagai lauk. Resipi Nasi … Read more

Asam Laksa Buruan Food Vlogger Dunia, Kalahkan Tom Yam Dan Rendang

Tahniah asam laksa dari Malaysia! Tahun 2019 sekali lagi membuat rakyat Malaysia berbangga apabila salah satu makanan tempatan diiktiraf oleh dunia. Jangan tak percaya, asam laksa atau dikenali laksa Penang masuk daftar CNN Travel sebagai 50 makanan terenak dunia. Lebih mengujakan apabila asam laksa berada di kedudukan kesepuluh terbaik iaitu tempat ketujuh. Mengalahkan rendang yang … Read more

Pasti Terliur, Ini Resipi Daging Bakar Danok Yang Perlu Anda Cuba!

Jika anda pernah ke Danok, Thailand pasti anda pernah menjamah daging bakar yang sungguh sedap. Kiranya kalau dah cuba pasti teringat-ingat setelah pulang ke Malaysia. Tapi kalau mengidam takkan nak pergi Danok setiap kali kan? Sudahlah mahal perjalanan ke negara Gajah Putih tersebut. Namun, kini tak perlu risau lagi kerana saudari Diaz Yushazlina telah bermurah … Read more