Bersendirian Sehingga Nafas Terakhir – #Besut Terengganu

Hampir setiap hari ada sahaja kes kemat14n akibat C0V1D-19 dilaporkan dan keh1langan orang tersayang pastinya men1nggaIkan kesan mendalam pada sesiapa sahaja.

M4lang bagi ahli keluarga mangsa C0V1D-19, mereka terpaksa menerima hakikat tidak dapat bersama menguruskan j3n4zah orang tersayang.

Bukan sahaja ahli keluarga tidak dapat melihat wajah mangsa untuk kali terakh1r, malah terpaksa menaruh sepenuh kepercayaan kepada pasukan perubatan untuk menyempurnakan pengebum14n.

Bagi Pengarah Kesihatan Negeri Terengganu, Dr Nor Azimi Yunus, setiap kemat1an akibat C0V1D-19 adalah sangat meny4y4t hati.

Apabila disahkan positif C0V1D-19, mereka terus keseorangan di dalam wad, tidak boleh dilawati apalagi ditemani ahli keluarga.

“Apabila men1nggaI, mereka juga keseorangan kerana bukan ahli keluarga yang menguruskan mereka sebaliknya disempurnakan oleh petugas kesihatan dan agensi lain.

“Apabila insiden itu berlaku, ahli keluarga hanya mampu melihat dengan sayu dari kejauhan, sama ada mereka sendiri sedang dikuarantin di Pusat Kurantin atau sedang dirawat sebagai pesakit C0V1D-19,” katanya.

Nor Azimi dalam pada itu memaklumkan dua kes kemat14n terbaharu akibat C0V1D-19 melibatkan dua lelaki dari daerah Besut pada Ahad.

Katanya, ia melibatkan m4ngsa berusia 73 tahun dari Kampung Gong Macang, Beting Lintang dan seorang lelaki berusia 52 tahun dari Kampung Dengir, Bukit Puteri.

Jelas Nor Azimi, kemat14n ‘misteri’ kedua-dua mereka hanya berselang dua jam ketika mendapatkan rawatan.
“Majoriti warga tua hanya duduk di rumah, namun dari mana pula mereka mendapat jangkitan ini,” katanya lagi.

Justeru, Nor Azimi mengingatkan penduduk di Besut agar kekal duduk di rumah jika tiada urusan penting, dan patuhi arahan dalam usaha memutuskan rantaian jangk1tan C0V1D-19.

sumber :astroawani