7 KegagaIan Kerajaan Yang Menjadi Punca UMNO Menarik Balik Sokongan Terhadap Kerajaan

PRESIDEN UMNO, Datuk Seri Zahid Hamidi sebentar tadi secara rasminya mengumumkan penarikan semula sokongan parti tersebut terhadap Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkuat kuasa serta-merta.

Ini berikutan kerana terdapat banyak kegagaIan serta kelompongan yang dikatakan beliau berIaku dalam pemerintahan negara di bawah kerajaan pimpinan Muhyiddin ketika ini.

Menerusi satu sidang media sebentar tadi, Zahid telah menyenaraikan tujuh (7) kegagaIan kerajaan yang menjadi punca mengapa UMNO menarik semula sokongan seperti berikut:-

1. KegagaIan kerajaan menangani pandem1k COV1D-19 secara berkesan sehingga mencetvskan keresahan dan kemurvngan ser1us rakyat. Hal ini termasuklah polisi-polisi yang tidak konsisten, pelaksanaan Per1ntah Kawalan Pergerakan (PKP) separa masak dan berubah-ubah sehingga rakyat dikvrung dengan s1a-s1a.

2. KegagaIan kerajaan dalam menyaIahgunakan darvrat yang hanya untuk musIihat politik hingga memvdaratkan rakyat dan ekonomi negara, sekaligus menaf1kan suara UMNO yang sejak dari awal memb4ntah ker4s prokIamasi tersebut.

3. KegagaIan kerajaan untuk mempertahankan sistem demokras1 berparIimen hingga memanduIkan segala amalan demokras1 semak dan imbang yang menjamin hak serta suara rakyat terbela.

4. KegagaIan kerajaan menguruskan bantuan dan tuntutan rakyat secara berkesan untuk semua peringkat dan kategori. Hal ini termasuklah tuntutan Moratorium 2.0 t4npa caj atau faedah tertentu.

5. KegagaIan kerajaan untuk memberikan keyakinan dan kepercayaan kepada rakyat dalam menguruskan kebajikan mereka hingga berlaku peningkatan ser1us dalam permasaIahan sosial seperti k3s bvnuh d1ri.

6. KegagaIan kerajaan mengurus kestabilan poIitik dan ekonomi hingga mewujudkan ket1dakyakinan pelabur terhadap kemampuan menguruskan negara dan pandem1k.

7. KegagaIan kerajaan yang jelas memperkotak-katikkan titah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Raja-Raja Pemerintah hingga terp4ksa berulang-ulang kali mengeIuarkan kenyataan media dan titah menghadap supaya Parlimen dibenarkan bersidang.

Justeru itu, di atas semua kegagaIan ini, UMNO mendes4k agar Tan Sri Muhyiddin Yassin dapat berundur secara terhormat bagi membolehkan seorang Perdana Menteri baharu dilantik untuk suatu tempoh yang terhad.

Pada masa yang sama, parti itu turut menegaskan pendirian mereka untuk tidak sesekali menyokong sebarang usaha mencalonkan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri ataupun kerajaan yang ditunjangi oleh DAP-PH.

sumber : SiakapKeli