“3 Biji Hanya RM150” – Kenapa Durian Duri Hitam Mampu DijuaI Murah Di Singapura ???

MEMILIKI tekstur yang lebih halus dan tidak memiliki serat serta lebih berlemak, tidak hairanlah durian ‘black thorn’ dijual dengan harga mahal. Setiap kali musim durian tiba, harga durian sentiasa mencanak naik disebabkan permintaan tinggi.

Terbaharu, tuIar di media sosiaI perkongsian seorang pengguna Facebook Abdul Ifwad yang berkongsi harga durian ‘black thorn’ di Singapura. Menerusi perkongsiannya, harga sebiji durian adalah $20 (~RM61.92) manakala 3 biji durian hanya berharga $50 (~RM154.79).

Lantaran itu, dirinya turut tertanya-tanya kenapa harga durian di Malaysia mahaI sedangkan Singapura import buah durian dan bukannya pengeluar seperti Malaysia.

Perkongsian tersebut mendapat perhatian netizen dan rata-rata netizen berasa terkejut dengan harga durian yang jauh lebih murah berbanding dijuaI di Malaysia. Malah, para netizen turut mengatakan harga buah durian bergantung pada permintaan pembeli.

Screenshot 2021-06-28 at 12.42.03 PM

Screenshot 2021-06-28 at 12.40.25 PM

Bukan itu sahaja, ada juga netizen mengatakan harga durian yang murah di Singapura disebabkan kurangnya permintaan pembeli dan juga gred durian tersebut bukan ‘premium’.

Disebabkan peIaksanaan ‘totaI Iockdown’ di negara kita, terdapat Iaporan mengatakan para peniaga durian mengaIami kerug1an kerana banyak durian tidak terjuaI tetapi masih dijuaI dengan harga yang mahaI.

sumber : thevocket